No, úgy érzem, az egyik napi MSN-es topicom (vagy nem tudom, hogy hívják ott a kis mottót) némi magyarázatra szorul. Aki pedig esetleg nem ismerne annyira, hogy értse, miért számolok be szinte már rendszeresen az extra jól, vagy extra rosszul sikerült étkeimről, annak elárulom (hogy is mondjam finoman), kissé hadilábon állok a főzéssel... Sütni nagyon szeretek, de az is - többnyire recepttől függően - csak 50%-ban sikerül, viszont a főzéstől megtartom a három lépés távolságot; a probléma már ott kezdődik, hogy a nyers hústól irtózom... Ezért ha főzök, akkor az többnyire tejbegríz, túrógombóc, rántottsajt, zöldséges rizs és egyéb, marha bonyolult, többnyire édes étel. :)
Szóval "szalonnás mignon". Hát ez meg úgy történt, hogy szerettem volna minyont sütni, de nem volt semmi bevált receptem, ezért a netről néztem ki. Elég érdekes lett a tésztája is, de valahogy a főzött krém sem egy mignonra emlékeztetett. Ez általában így megy, valahonnan kinézek egy receptet (pl. receptes újságból, netről), de már az események felénél látszik, hogy ez is kamu recept, nem lesz belőle semmi. Ezért már rutinból mindig csak fél adagot készítek (az most más kérdés, hogy néha az egyik összetevőt elfelejtem megfelezni :D). Csak ezzel meg annyit szöszöltem, hogy csodában bízva azért össze akartam állítani, hátha a végére mégiscsak minyon lesz belőle. De nem így lett. Pedig Balázst is megkínáltam vele, aztán végül kiderült, hogy még a tészta is nyers maradt kicsit belül. Meg is jegyezte, hogy milyen szép szalonnás lett a "piskótája". Mire elkezdtem neki magyarázni, hogy nem szalonnával, hanem margarinnal készült, de most már tudom, hogy ez mást jelent... Na mindegy, ez azért rajta maradt, így lett "szalonnás mignonra" keresztelve az újabb kudarc-sütim. Annyira gáz volt, hogy gondolkoztam rajta, esetleg lefotózom, de Balázs gyorsan lebeszélt róla.
Ja, de azért vasárnap gyertek csak bátran hozzánk, és egyetek nyugodtan mindenfélét bőven! :D
Az azért elgondolkodtató, hogy a receptek túlnyomó többsége nem sikerül, sőt, mi több, ehetetlen, vagy elkészíthetetlen (pl. állagából adódóan), pedig általában az ismeretlen recepteket pontosan betartom. Két megállapításra jutottam: 1.) a receptújságokban található kamurecepteket a) nem próbálják ki, csak találomra írják; b) szándékosan megváltoztatják az összetevőket vagy az arányokat; 2.) a netes receptportálokat telenyomatják cukrászda-érdekeltségű személyek kamu receptekkel, hogy többszáz rossz receptúra mellett még esélye se legyen az átlag júzernek egy valódi, működőképeset kifognia.
Biztosan rutintalan is vagyok, de azért néha tényleg nagyon durva édességeket készítettem el leírások alapján.
Akit esetleg nagyon elrettentettem volna, megnyugtatom, hogy a rosszul sikerült étkeim a szilvafa alatt landolnak. Az élelmiszerek higiéniájára, tisztaságára pedig nagyon odafigyelek, alapelvem, hogy semmi olyat nem főzök meg senkinek, amit én nem ennék meg jóízűen, és ez az én túlzott "részletekben való elveszésemnek" (ehh, egy gyönyörű szenvedő!) ismeretében szinte már gyógyszerkönyvi tisztaságú zöldségeket, alapanyagokat jelent. /Halkan jegyzem meg, a tojást is ki szoktam "filézni"./ :)
Utolsó kommentek