Hű, vi ár in díp sit. Elrendelték Budapesten a szmogriadót. Holnap még rendben leszünk, mert a páros rendszámú autók mehetnek be a városba, ellenben kedden (mint páratlan napon) meg a páratlanok, olyanunk meg még csak véletlenül sincs. Mivel ez elég nagy probléma számunkra, valószínűleg megint autót kell vennünk, vagy fene tudja, jobb ötletünk nincs.
Ki hogyan oldja meg a helyzetet? Ezt nem gondolhatták komolyan, áhh. Ezt a kérdést most nyitva hagyjuk...
Szóval vajvagymargarin. Anno mindinki boldogan el volt a vajjal, zsírral. Azután a '90-es évek elején nagyon el kezdték nyomatni a margarin-témát. Hirtelen az lett az egészséges, az előbbi pedig a káros, így mindenki szép lassan átállt rá. Olyan szinten belopta magát a háztartásokba, mint a vaj alternatívája, hogy sokan még a mai napig vajnak nevezik a margarint is. Alapvető különbség a kettő között, hogy míg a vaj állati eredetű, tejből köpüléssel állítják elő, addig a margarint növényi olajból hidrogénezéssel, különböző vegyi folyamatok révén készítik.
Ami a margarint illeti, mivel az egész egy mesterséges folyamat végterméke, táplálkozástani értékek nélkül, így direktbe beletesznek olyan anyagokat, amelyek növelik a tápértékét, elsősorban zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E).
Egy idő után azért már sejthető volt, hogy a margarin mögé felépített mítoszok kissé sántítanak, melyet bennünk tovább fokozott, hogy az utóbbi időben egyre több baljós irományba futott bele a Balázs. Interneten rákeresve elég sok ilyen fellelhető pro és kontra, egyet be is linkelek (azért ezt, mert tegnap este pont ezt néztük):
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/10/08/libabefott
Ez azért lehet túlzás, minden esetre helytelennek találom, hogy ilyen-olyan okkal lépten-nyomon megvezessék az embereket, és "eléjük tegyék", amit enniük "kell".
Általánosságban igaz, hogy mi már jó ideje azt esszük, amit jóízűnek találunk. Alapvetően próbálunk minél inkább természetes összetevőket, lehetőleg saját termesztésű alapanyagokat használni. Félreértés ne essék, nem vagyunk befordult bioőrültek, bőséggel fogyasztunk egészségtelen étkeket is, mint mindenki más is. :) De az ilyen "túl zsíros" vagy "túl fűszeres" témából sosem csináltunk lelkiismereti kérdést, főleg, hogy ez utóbbiért rajong a Hunor (is). Azt hiszem, a kulcs a mértékletességben és a változatosságban rejlik.
És végül még egy lista az 50, állítólag legegészségtelenebb ételről:
http://www.eloszto.hu/cms/index.php?id=31,107,0,0,1,0
Szerintem ez senkit nem lep meg. Általánosságban elmondható, hogy a műkaják, félkész ételek és "teszkó gazdaságos" olcsó selejtek viszik a prímet.
Utolsó kommentek